Hoppa till innehåll

Besök på radiomuseet

Tio ESABiter hade hörsammat inbjudan till Radiomuseet på Lindholmen, bara ett stenkast från ESABs huvudkontor. I lokaler där Götaverken en gång ritat båtar och motorer till båtar huserar nu Radiomuseet som drivs av Radiohistoriska Föreningen i Västsverige på en imponerande yta av 1000 kvadratmeter. Vi möttes av Bosse Sörensson som hälsade oss välkomna med kaffe och Radiokaka som han hade bakat själv. Sedan fick vi höra på ett föredrag under rubriken Kommunikation som tog oss från ridande kurirer på sjuttonhundratalet till dagens radiokommunikation.

Sedan kom Bengt Lindberg och visade fungerande modeller av gnistsändare och kristallradiomottagare, innan han guidade oss runt på museet. Vi fick se och lyssna på fonografer, vevgrammofoner, kristallmottagare och mycket annat. I Bengts sällskap fick vi se rundradions utveckling från 1900-talets början fram till i slutet av 1970-talet. Sedan blev den en snabb tur genom DX-ing, amatörradio, TV, flygradio och … mycket, mycket mera.

Bosse berättade att man hade haft Öppet Hus för några dagar sedan med över 250 besökare och att Radiomuseet drivs av Radiohistoriska Föreningen helt utan bidrag från stat, region eller kommun. Därför jobbar man på att öka antalet besökare, enskilt eller i grupp, eftersom inträdesavgiften till museet är en viktig del av driftsbudgeten. Vi som var med på rundvandringen tyckte att Radiomuseet var både intressant och roligt, något som vi kan rekommendera alla. Radiomuseet är anonymt men väl värt ett besök. De flesta förstagångsbesökare brukar säga: “Detta hade jag ingen aaaaaaning om!” och det håller vi gärna med om.

Anita och nio andra ESABiter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.