Hoppa till innehåll

Utflykt till Hornborgasjön

Hornborgasjön

Tranorna på Hornborgasjön – vårt huvudmål för dagen

André Gosman och guiden Mathilda

André Gosman passande klädd för vädret, med guiden Mathilda

Vårens första aktivitet var en resa till Hornborgasjön. Den 4 april steg 22 förväntansfulla esabseniorer på Rolfs bussar i Göteborg och Lerum, för resa till Hornborgasjön för att skåda tranor.

 

11 000 tranor hade landat denna dag, som trots kylan tagit sig till Hornborgasjön. Mathilda var vår guide som med stor inlevelse berättade om tranor och deras vanor. Deras resväg till Sverige, där de häckar under sommarmånaderna för att senare ta sig söderut tillsammans med sina årsungar.

 

Conditori Nordpolen

Conditori Nordpolen i Vara

Men innan vi kom till Hornborgasjön fick vi besöka Falbygdens ost. Vi hälsades välkomna i bussen. Här fick vi information om historien kring uppkomsten av Falbygdens ost. Vi fick besöka butiken och provsmaka en massa goda ostar och även handla med oss ost. Innan vi reste vidare fick vi kaffe och ostsmörgås på kaféet.

 

Vidare mot Hornborgasjön.

Efter en timma vid Hornborgasjön var det dags att åka vidare mot Conditori Nordpolen. Conditori Nordpolen är ett klassiskt konditori med anor från 1903, då systrarna Alma och Alvida Jansson startade konditoriet. Här åt vi en god lunch med kaffe och kaka.

 

Iris Hörnfeldt

Iris Hörnfeldt kikar på utbudet

Maj Carlström

Maj Carlström i Herrljunga Ciders butik

Resan gick vidare till Herrljunga cider, även här fanns det möjlighet till att provsmaka cider och andra hälsosamma drycker. Vid ankomst hälsades vi välkomna i bussen. Vi fick också en presentation om företaget som innefattar både historia, nutid och allt där emellan! En rundvandring på fabriken ingick också i vårt besök.

År 1911 grundades Herrljunga Cider AB (Herrljunga Saft & Vinfabrik) av frikyrkopastor Oskar Svenberg. Pastor Svenberg predikade i bygden runt Herrljunga och behövde nattvardsvin för gudstjänsterna. Då tillgängligheten av nattvardsvin var begränsad började han att tillverka vinet själv och sälja till andra kyrkor.

 

Vi var hemma igen i Göteborg vid 18-tiden efter en rolig och intressant resa.

 

/Iris Hörnfeldt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.